5 patikrinti būdai, kaip išgyventi įsimylėjus

Foto: Donatas Rimkus www.turbofotografas.lt
Vidurvasaris. Gamta tiesiog pulsuoja gyvybe ir nepaisant lietuviškos vasaros kaprizų - ar už lango pila lietus, ar svilina tropinis karštis - tai metas, kada labai lengva įsimylėti. Žinoma, tai nuostabus patyrimas kiekvieno žmogaus gyvenime, sukeliantis daugybę teigiamų emocijų, tačiau yra ir kita medalio pusė.



Pasak psichoterapeuto profesoriaus Eugenijaus Laurinaičio, įsimylėjimas - “tai psichikos sutrikimas”, nes "įsimylėjimo metu serotonino koncentracija mūsų kraujyje padidėja vidutiniškai keturis kartus ir tai sukelia euforiją – neadekvatų, nerealistišką pasaulio suvokimą”. Šaltinis čia.

Šios iliuzijos pasekoje, jei nesugebame realistiškai įvertinti savo ir kito žmogaus savybių, norų, poreikių, tikslų, vertybių bei motyvų, galim skaudžiai nusivilti.

Štai jums 5 gyvenimo patikrinti būdai, kaip išgyventi nuostabią įsimylėjimo būseną, sumažinant skaudžių pasekmių riziką iki minimumo.


1 -as būdas: išsiruoškite kartu pakeliauti
“Jei nori pažinti žmogų, išeik su juo į kalnus”,- sako liaudies išmintis. Žinoma, nebūtina iš karto šturmuoti Everestą, bet ne paslaptis, kad būnant kelionėje, jos metu patiriant įvairius išbandymus geriausiai atsiskleidžia tikrasis žmogaus charakteris, polinkiai ir apskritai požiūris į gyvenimą.
Kartu važiuojant automobiliu ar autobusu, skrendant lėktuvu ar plaukiant laivu - žodžiu, kol vyksite iš taško A į tašką B - turėsite į valias gražaus laiko pasikalbėti ir išklausinėti vienas kitą, nes tuo metu vistiek daugiau veikti nėra ką. Galite net iš anksto apgalvoti jums svarbius klausimus ir sudaryti jų sąrašą, o kelionės metu pakaitomis į juos atsakinėti.


O jeigu atsitiktų koks nenumatytas dalykas, pvz.: staiga nuleistų automobilio padangą, užkluptų audra su liūtimis ir žaibais ar panašiai - būtų puiki proga dar geriau pažinti savo mylimąjį: ar jis (ji) linkęs padėti ir dalyvautų gelbėjimo operacijoje, ar ne....

Labai dažnai po kelionių, ypač po sunkių išbandymų tampa aišku: tas žmogus jūsų ar ne.


Foto: Donatas Rimkus
2 -as būdas: patikrinkite galimybes ir perspektyvas
Čia jums padės labai platus įvairių būrimų, spėjimų bei skaičiavimų ratas, pradedant būrimu kavos tirščiais, Taro kortomis ar runomis ir baigiant numerologija bei astrologiniu santykių galimybių nustatymu. Tačiau jei norite pažvelgti į santykius tikrai moksliškai, pasitelkite socioniką, kuri remiasi K.G. Jungo psichoanalizės darbais.

Nereikia gilintis į šio gana sudėtingo mokslo subtilybes - užteks, jei atliksite MBTI testą (www.socionika.org) ir nustatę savo ir mylimojo asmenybės tipus, patikrinsite, koks yra tarpusavio psichoemocinis suderinamumas.
Ir jei paaiškės, kad šį kartą Likimas jums atsiuntė jūsų “papildinį”, galite būti ramūs dėl bendros ateities - audrų ir “juodų periodų” joje bus mažai, o gali ir visai nepasitaikyti. Na, o jei “dovanų” gavote kitokius suderinamumo variantus, paskaitę jų aprašymus irgi žinosite ko tikėtis iš santykių.

3 -ias būdas: užsisakykite profesionalią, ameninę foto sesiją
"Nieko nėra gražiau, nei iš meilės spindinčios žmogaus akys",- sako fotografas, klasikinių portretų meistras true fantasy stiliumi Donatas Rimkus (www.turbofotografas.lt) . "Man labai patinka "gaudyti" akimirkas, kuriose atsispindi tikros emocijos ir išgyvenimai. Net jei po aistringo periodo jūsų su draugu keliai išsiskirs, vistiek jums liks šviesūs ir džiugūs prisiminimai, bei vaizdai, kuriuose jūs labai laimingas. Tai labai palengvins ir išsiskyrimo skausmą, nes jausite tam žmogui dėkingumą už suteiktas gražias akimirkas, bei jūsų grožio atskleidimą. O dėkingumo jausmas rodys, kad sveikstate ir galite gyventi toliau”, - įamžintos laimės akimirkų paslaptingą poveikį atskliedė D. Rimkus.
Tačiau nemodeliuokime liūdnos pabaigos. Laimingos būsenos užfiksavimas padės bet kuriuo sunkesniu gyvenimo momentu prisiminti tą būseną ir į ją vėl sugrįžti.

4 -as būdas: integruokite savo “vidinį vyrą” ar “vidinę moterį”
Programos “Lapino skrynia” kūrėjas psichoterapeutas Olegas Lapinas aiškina, kad įsimylėjus “mes ištiesų matome savo įsimylėjimo objekte ne ką kitą, o savo pačių pasąmonėje atskirtą nuo mūsų dalį. Noras pasisavinti, sugerti ir suvalgyti mylimąjį - natūralus siekis tapti visuma, susilieti su pasąmonėje slypinčia dalimi (vidiniu vyru ar vidine moterimi) ir pagaliau tapti nedaloma būtybe.
Kadangi savo pasąmonei dažnai esame akli, tokia meilė iš tiesų yra akla...

Patikimas būdas įgyti imunitetą akliems įsimylėjimams - ieškoti savo sieloje priešingos lyties asmens bruožų: moterims - vyriškumo, vyrams - moteriškumo. O suradus priimti, pripažinti ir padaryti savo emocinio gyvenimo dalimi. Gyvenime šis procesas vyksta natūraliai, tik gana lėtai. Ir štai ateina metas, kai moterys ir vyrai tampa labiau intergruotomis būtybėmis, tuomet jiems natūraliai išnyksta poreikis įsimylėti”,- pasakoja psichoterapeutas.

5 - as būdas: žinokite, ir tai - praeis
“Ir tai praeis” - taip buvo išgraviruota ant išmintingojo karaliaus Saliamono žiedo vidinės pusės. Legendos pasakoja, kad, kai išminčiui reikėdavo ką nors nuspręsti, jis kreipdavosi į savo žiedą patarimo: nusiimdavo jį ir perskaitydavo, kas ten buvo parašyta. Ir nuspręsdavo visada teisingai.
Taigi, prisiminkite šią tiesą (galite net užsirašyti ją sau ant veidrodžio, kompiuterio ar šaldytuvo - priklausomai nuo to, kurį daiktą dažniau naudojate) ir elkitės taip, kad pajustumėte kiekvieną brangią šios būties akimirką, kad pilnai išgyventumėte kiekvieną emocijų virptelėjimą, patirtumėte įsimylėjimą iki paskutinio lašelio... Mėgaukitės kiekviena kartu praleista akimirka, vaikščiokite susikibę rankomis, nuogi maudykitės naktiniame ežere, žiūrėkite kartu į žvaigždes ir į vienas kito akis... Sudėkite visus išgyvenimus į savo širdies saugyklą, kad užėjus sunkioms valandoms galėtumėte pažvelgti į šią lobių skrynelę ir pagirdyti savo meilę šio patyrimo striprybe.


Pabaigai dar kartą pacituosime išmintinguosius.

Profesorius E.Laurinaitis: “Jeigu įsimylėjimas yra nuo gimimo mums duotas biologinis sugebėjimas susižavėti ir tai yra vieno žmogaus biznis, tai meilė yra išmoktas santykis su kitu žmogumi... Ir santuokoje tik pirmieji 25 metai sunkūs, paskui būna lengviau”.

Galbūt, šie išvardinti penki būdai palengvins ir pirmuosius metus.

Foto: Donatas Rimkus www.turbofotografas.lt
@Inesa Grigaravičiutė straipsnis spaudoje

Komentarai

Populiarūs įrašai