Kelias namo

Gyvenime nuolat vyksta judėjimas iš "čia" į "ten". Pvz.: mes norime aplankyti Kamčiatką. Tada mūsų maršrutas: Lietuva - Kamčiatka. Mes imsime žemėlapį, analizuosime, rinksimės: ar nuskristi per kelioliką valandų lėktuvu, ar savaitėmis važiuoti traukiniu. Arba gal pasinaudosime turizmo kompanijų paslaugomis ir nesuksime dėl maršruto galvos... O kaip pasikeis mūsų kelionė, jei išvykimo taškas yra ne Lietuva, o, tarkim, Japonija?
Kitas pavyzdys: ką tik baigęs gimnaziją jaunuolis renkasi savo gyvenimo kelią. Tarkim, jis nori būti diplomatu - uoliai mokėsi, domėjosi, studijavo žymių diplomatų biografijas, dalyvavo įvairioje su tuo susijusioje veikloje... Jo suolo draugas nebuvo toks stropus, bet yra aistringas lindy hop'o šokėjas, puikiai piešia, groja elektrine gitara. Ką norėtų studijuoti, dar nežino... Šių jaunuolių gyvenimo kelionės taip pat bus labai skirtingos.

Akivaizdu, kad tai, kaip pasieksime mūsų maršruto "ten", t.y. tikslus, siekius, svajones, priklauso nuo to, koks yra mūsų "čia". Todėl labai svarbu gerai suprasti, koks jis yra - suvokti save, pažinti savo stipriąsias bei silpnąsias savybes, talentus, įsitikinimus, principus ir vertybes. Taigi, kad mūsų kelionė būtų sėkminga, pirmiausiai reikia "sugrįžti į save, namo". Tam yra daugybė būdų ir metodų. Galima atlikinėti įvairius asmenybės testus, gilintis į savo giminės šaknis, studijuoti psichologiją, medituoti ir t.t.

Pradžiai aš Jums siūlau pažaisti nedidelį žaidimą. Įsivaizduokite, kad vienai dienai galite pasiversti bet kokiu gyvūnu : paukščiu, žinduoliu, ropliu ar vabzdžiu - bet kuo! Užsirašykite. Tada pamėginkite "pamatyti" aplinkinį pasaulį šio gyvūno akimis. Ką "matote", "jaučiate", kaip "elgiatės", ką "išgyvenate", "patiriate" būdamas juo? Kokios šio gyvūno savybės Jums yra svarbios ir kodėl? Būtinai užrašykite ! Klausti savęs "kodėl?" reikia tol, kol nebegalėsite rasti kito paaiškinimo - "todėl" bus tiesiog, kad "todėl"! Tai ir bus Jūsų esminė vertybė, kuria remiantis kuriate savo gyvenimą. Pvz.: man patinka laukinis žirgas. Savybės : laisvas, gražus, išdidus, gracingas, stiprus, vegetaras, nepriklausomas, gyvena bendruomenėje, lekia šuoliais. Kodėl svarbu, kad jis stiprus? - Todėl, kad stiprus gali už save pakovoti. Kodėl svarbu sugebėti kovoti už save? - Todėl, kad tada gali pasiekti ko nori. Kodėl svarbu pasiekti ko nori? - Todėl, kad taip gali parodyti, kas esi - išreikšti save. Kodėl svarbu išreikšti save? Nes išreikšdama save, jaučiu gyvenimo pilnatvę, jaučiu, kad gyvenu ! Kodėl svarbu jausti gyvenimą? Nes tada jaučiuosi gyva ! - Taigi, gyvenimo teigimas, šiuo atveju, yra bazinė vertybė. Taip išnagrinėkite kiekvieną gyvūno savybę ir pamatysite, kiek daug sužinosite apie save !
Šį puikų žaidimą galima žaisti draugų, artimųjų ar kolegų rate, klausinėjant vienas kito. Garantuoju, kad po jo, pažinosite vienas kitą artimiau :)

Dar vienas labai paprastas būdas "sugrįžti į save" - tai fiziškai nuvykti į savo gimtinę, ten , kur Jūs gimėte ir užaugote. Tam labai tinka šeimos šventės, šv.Velykos ar šv.Kalėdos, kada artimieji susirenka kartu. Žinoma, tai galima padaryti bet kada, nelaukiant jokios progos. Svarbu tik, važiuojant namo, žiūrėti į viską "naujomis akimis"- taip, lyg matytumėte pirmą kartą ! Jei iš savo namų dar nebuvote išvykę, vistiek galite pamėginti į viską, kas Jus supa, "pažvelgti naujai". Pasistenkite suvokti, kaip jaučiatės toje aplinkoje. Raskite laiko pabūti vieni, prisilieskite prie seniai užmirštų daiktų, pasklaidykite vaikystės knygas ar sąsiuvinius. Jauskite !

Atgal, į dabartinį savo gyvenimą, sugrįšite pailsėję, stipresni, galbūt suvokę kai kuriuos sau svarbius dalykus, prisiminę senas svajones. Tada bus galima iš naujo pažvelgti į savo tikslą ir numatyti patį gražiausią, turiningiausią, labiausiai Jums patinkantį Gyvenimo maršrutą.

To Jums ir linkiu !

Komentarai

  1. Gerb. Inesa, sveika įsijungus į tinklaraštininkų būrį!

    Kokia įdomi mintis "sugrįžti į save, namo"! Ačiū už įžvalgas, paprastus metodus. Esiu prisiliest prie seniai užmirštų daiktų, jausti! Tuo labiau, kad dar neišdilo Velykų įspūdžiai. :)

    Lengvos plunksnos ir gausaus būrio ištikimų skaitytojų!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai